Koniec mayského kalendára: Skončí život na zemi apokalypsou

21.12.2012 Celý región

Bratislava 21. decembra (TERAZ.sk) - Nostradamus, Mayovia a ďalší veštci, ktorí predpovedali na 21. decembra apokalypsu, by sa asi čudovali. Žiadna katastrofa sa zatiaľ nekonala a dane či účty treba platiť ďalej. Teórie o konci sveta zľudoveli natoľko, že mnohí tí, ktorí tomu uverili, dnes už nie sú medzi nami. Koniec nielen sveta, ale aj života si privodili sami.

Predpovedala staroveka civilizácia Mayov skutočne koniec sveta alebo je to iba časový údaj, ktorý práve teraz skončil?

Maysky kalendár

Čas hral v mayskej filozofii a v pohľade na svet kľúčovú úlohu. Otázka času bola otázkou života a smrti. Aj pre nevzdelaných poľnohospodárov. Čas bol základom moci kňazov, ktorí mali na starosti aj kalendáre a určovanie poľnohospodárskych aktivít či obradov. Kalendár sa však používal aj na astrologické účely a verilo sa, že každý deň, mesiac a pod. zodpovedá jednému bohovi.

Mayský kalendár pravdepodobne vznikol ako výsledok precíznych a dlhodobých astronomických pozorovaní. Presnosť, ktorú dosiahli pri výpočtoch dôb obehu rôznych nebeských telies, je porovnateľná s údajmi, ktoré získali dnešní astronómovia pomocou najmodernejších prístrojov.

Najvýznamnejšou skutočnosťou, ktorá mayský kalendár charakterizuje a ktorá ho robí natoľko odlišným od nášho chápania času a sveta, je cyklickosť. Jednotlivé časové úseky mali periodický charakter. V nazeraní Mayov na vonkajší svet bolo typické stále opakovanie. Stále prichádzali tie isté periódy a s nimi i rovnaké udalosti, božstvá a ich rozhodnutia. Také vnímanie sveta vlastne znamená dokonalú znalosť budúcnosti. Lineárny pohľad na svet typický pre našu kresťanskú kultúru, keď čas a udalosti idú stále dopredu a nič sa nikdy nemôže opakovať, je na svete pomerne výnimočný. Aj starí Gréci a Rimania chápali čas skôr ako sled neustále sa opakujúcich cyklov.

Všetky časové obdobia, všetky dni, mesiace a roky mali svojich bohov. Božský náprotivok mali aj všetky číslice a niektoré dôležité čísla. Každý deň nielenže mal svojho boha, ale aj sám bol bohom, či skôr niekoľkými bohmi. Samozrejme, že pri takýchto zložitých kalendárnych a náboženských sústavách a spôsoboch ich zápisu sa v nich nemohol orientovať každý. Táto schopnosť bola vlastná výhradne kňazom, ktorých ostatní členovia spoločnosti živili, podobne, ako dnešné spoločnosti živia svojich vedcov a umelcov. Zložitá sústava s mnohými pre ľud tajomnými znalosťami zabezpečovala kňazskému stavu značnú moc.


Výpočty


Mayovia používali viacero paralelných kalendárnych systémov, pričom dátumy sa spravidla písali vo viacerých naraz. Informácia o čase je teda (úmyselne) taká redundantná, že aj po tisícročiach – po zničení časti nápisov – je/bude možné prečítať dátum. Kalendáre vznikli pred 1. stor. pred Kr. a asi pochádzajú od Olmékov. Boli to:

haab (alebo občiansky kalendár): obdobie 365 dní pozostávajúce z 19 mesiacov, z ktorých 18 malo po 20 dní a posledný mesiac len 5 dní. Dni v mesiaci boli číslované, pričom sa uplatnilo aj číslo nula.

tzolkin (alebo posvätný kalendár): obdobie 260 dní. Tzolkin bol viac používaný medzi obyčajnými ľuďmi, určoval plán obradného života. Deň narodenia každého človeka sa tiež posudzoval podľa tzolkinu.

dlhý počet (alebo začiatočná séria): jednoducho celkový počet dní, ktorý uplynul od mayského dňa "nula" – narodenia Venuše a začiatku aktuálneho, teda v poradí piateho, mayského cyklu (=5125,37 slnečných rokov). Zapisoval sa v tvare #.#.#.#.#.#.#.#.#., kde bodky oddeľujú určité jednotky dvadsiatkovej sústavy (to by v súčasnosti zodpovedalo zhruba zápisu tisícročia.storočia.roky.mesiace.dni.), pričom prvá položka zodpovedá našim 64 109 589 rokom a posledná našim dňom. Bežne sa však používalo len posledných päť položiek (napr. 9.15.9.0.1 znamená 1407241 dní odo dňa „nula“). Východiskový deň aktuálneho cyklu mayského Dlhého počtu (0.0.0.0.0.) zodpovedá 11. augustu 3114 pred Kr. a konečný deň (13.0.0.0.0.= nové 0.0.0.0.0.) zodpovedá 21. decembru 2012.V tento deň má podľa Mayov nastať koniec aktuálneho, piateho sveta, nejakou katastrofou tak, ako sa skončili aj predošlé svety. Nie je známe, či sa rok 3114 pred Kr. vzťahuje na nejakú konkrétnu historickú udalosť (pretože ani nevieme, či Mayovia vtedy už existovali), ale vyzerá to tak, že Mayovia vychádzali skôr z cieľového dňa -pretože 21. december 2012 bude zimný slnovrat spojený so zvláštnou konšteláciou – a počiatočný dátum iba spätne odvodili.

Páni noci: Obdobie 9 dní.
 

Vyberte región